Det er kun til forsvar

Det er der mange forsvarsmestre, som hævder, at der er kampsport eller kampkunst, der alene har være brugt som forsvar, og det er de faktisk meget overbeviste om. Der er også flere kampsportsgrene, der oprindeligt kun har været brugt til selvforsvar, men i takt med, at det er blevet en sport og en konkurrence om, hvem der er bedst, og ikke bare en del af livsstilen, så er det også blevet til en angrebssport, og der bliver flittigt konkurreret i både de klassiske discipliner og i de mere moderne som MMA, hvor kombinationer af flere forskellige kampsportsgrene bruges.

De klassiske sportsgrene

Kampsport i Danmark var i mange år domineret af de klassiske typer som boksning, brydning og de mere eksotiske som karate og judo, men i de senere år er der kommet mange nye til, og specielt de sidste tyve år er markedet eksploderet.

De kampsportstyper, der er kommet til, er mangfoldige, og de kommer fra alle dele af verden. Der er sågar nogle af de gamle nordiske som sambonbrydning og glima, som er dukket op igen. De mere eksotiske er muay thai, brasiliansk jiujitsu, ki akido, tae kwon do og savate – og mange flere.

Alle har stort set det tilfælles, at de er klassiske eller har et klassisk udspring. De er måske ikke klassiske på vores breddegrader, men i de lande, hvor de er opstået, er det kampsport, der er blevet dyrket i århundreder.

Verden bliver mindre, og det betyder, at der er overalt er gode muligheder for at dyrke rigtig mange former for kampsport fra hele verden og konkurrere i det. Dog er det sådan, at det kræver en tur til et andet land for at kunne dedikere sig selv og sin træning til det, for det er fortsat ikke en mulighed her i landet.

Kampsport for alle

Det spændende ved kampsport er, at det er for alle. Det behøver ikke medføre en stor karriere indenfor MMA eller tilsvarende. Det kan sagtens være for træningens skyld alene. Lige meget hvilket formål, der måtte være, så kan alle kaste sig ud i kampsportens verden.

Det er nemlig værd at huske, at alle de store også er startet ud som novicer. De er begyndt på en eller anden form for kampsport, og så har det vist sig, at de havde talent. Derfra har de bygget andre typer af kampsport på, for det er nødvendigt for at udøve MMA.

MMA betyder Mixed Martial Arts, og reelt kan alle typer bruges. Men det er en god idé at kunne noget, der er aggressivt og defensivt og kombinere det med gode greb til brug på gulvet. Det kræver mere, end det måske ser ud til. Det kræver hård træning i meget lang tid, men resultaterne kan vise sig.

Andre igen dyrker sporten bare for sportens skyld. Der er både muligheder for at blive en dygtig tekniker eller aldrig gå i ringen. Det er et frit valg for alle typer af kampsport og dermed for alle udøverne.

Det, alle dog kan være sikre på, er, at du kommer i en fantastisk form, du lærer respekt for alle omkring dig, og du vil møde inspirerende mennesker på din vej. Noget der holder rigtig mange til ilden. Det er bare at komme i gang. Er formen der ikke, så kommer den hurtigt, og du finder nemt et sted at dyrke kampsport i nærheden.